Poormans UL84Helaas is mijn troetelkindje ernstig ziek geworden.


Dit beestje uit de jaren vijftig is dagelijks in gebruik en nog helemaal origineel, zelfs het sinds de jaren vijftig opgeboude stof is intakt gelaten voor het nostalgische aroma. Maar na een lange periode van trouwe dienst is de dag dan toch gekomen dat hij voor onderzoek op de operatietafel moet verschijnen. Er komt nauwelijks nog geluid uit zijn 4" speakertje dus zo kunnen we niet verder.

De eerste audiotrap bleek helemaal niets te doen. Oorzaak een oneindig geworden anode weerstandje dus het probleem is eigenlijk snel opgelost. Helaas bleek ook de UL84 terminaal door een luchtlek.


De UL84 is wat lastiger te vinden dan zijn EL broertje. Omdat de radio toch voor eigen gebruik is heb ik gekozen voor een lichte prothese. Mede bepaald door mijn beperkte geduld is deze silicium variant van de UL84 toegepast. Met betrekkelijk weinig onderdelen is een vervangend circuitje te bakken om hem snel weer aan de praat te krijgen.


De buis is vervangen door de transistor en de weerstand is natuurlijk om de andere buizen lekker warm te houden. Door de draden even te vertinnen past hij lekker strak in de buisvoet.

Onder; het broodnodige koellichaam voor de tor. Deze verstookt met de huidige biasinstelling 5 Watt en berijkt een temperatuur van tegen de honderd graden. Voor de ombouw zijn slechts twee weerstanden en één transistor gebruikt.


Toch wel weer gelukkig dat hij weer werkt


terug naar het menu