Degelijk machientjeInmiddels vervangen door een veel kleinere elektronische variant werd deze Dynacord tape delay vroeger veel gebruikt. Natuurlijk is er een grote groep gebruikers die de digitale meuk maar niks vinden en zich daarom nog steeds aan dit stuk mechaniek vergrijpen.

Met zijn drie weergave koppen kunnen naast het oorspronkelijke signaal drie in tijd verschoven signalen worden weergegeven, volume van de signalen afzonderlijk regelbaar.

Onder de drie apparte verstekers voor de echo signalen.

De bandspannings meter.

Het bandspannings mechaniek (1) en veer (2) zorgt voor de juiste bandspanning. Dit systeem dient zeer schoon te zijn en soepel te lopen omdat elke verhoging van de wrijving de bandspanning en daarmee de kopslijtage zal verhogen. Normaal meet je deze spanning met een bandspanningsmeter maar bij gebrek aan fabrieksdata wordt een beroep gedaan op logische werking van de grijze massa.


En over logica gespoken, de veer (2) ziet er nou niet bepaald betrouwbaar uit. Zeer waarschijnlijk in een eerder stadium vervangen is de veer (2) maar eens flink opgerekt om aan de vereiste lengte te voldoen. Met onderstaande constructie en een nieuw veertje is dat probleem opgelost. Niet echt elegant maar soms moet je iets doen om het goed werkend te krijgen.

De veer (3) welke de druk van de capstanrol (4) bepaald heeft in de loop der jaren ook zijn kracht verloren en is ook vervangen.

Een stevig chassis zoals je ze tegenwoordig niet meer ziet

Nu nog een beetje geluid er uit krijgen zou wel leuk zijn. Het oscillator circuit was defect waardoor de tapeloop niet gewist werd en de voormagnetisatie ontbrak.

En, iemand is hier eerder geweest......

Als het eenmaal werkt klinkt het best spannend.

terug naar het menu