Geloso 1071Dit verhaal is het toppunt van schokkende schijnveiligheid welke sommige mensen veroorzaken. Deze Geloso werd aangeboden voor aanpassing van algemeen gebruikelijke 6mm jack kabels. Verder moest hij even worden nagekeken op functionaliteit wat op zich geen probleem hoeft te zijn.

Het eerste wat opviel was de manier van stroomvoorziening. Men heeft hier werkelijk maling gehad aan alle mogelijke veiligheidseisen waardoor een ongeval heel waarschijnlijk een dodelijke afloop zou hebben gehad.

In het chassis was een gat geboord waar de kabel zo doorheen was gestoken. Dit gat zonder afgewerkte randen was vlijmscherp, niet voorzien van een rubber tule en elke vorm van trekontlasting was afwezig.


Een aantal keren heen en weer bewegen zou de isolatie zomaar hebben doorgesneden waardoor het chassis onder spanning zou komen te staan. De tweeaderige kabel was weer wel voorzien van een randaarde stekker wat bij een gebruiker de valse indruk wekt dat het apparaat goed geaard was.Tenslotte was de kabel intern verbonden aan de oude bedrading dmv een kroonsteen waar een centimeter blank draad uitstak. Bij iedere beweging zou deze blanke bedrading tegen de metalen delen kunnen komen welke nou net niet geaard zijn.

Behalve een degelijke kabel is er ook een goed aardpunt vereist voorzien van een soldeeroog, boutje, moertje en tandveerringen. Zorg er ook voor dat deze met lak zijn geborgd.

Zonder deze voorzieningen speel je met je eigen leven maar nog erger ook met dat van de argeloze gebruiker die er niet op berekend is een doodsklap te krijgen. Omdat de ingangsjack direct verbonden is met het chassis en dus ook met de gitaarsnaren zal duidelijk zijn dat er echt levensgevaarlijke situatie's kunnen ontstaan.

Na vervanging van de XLR door een jack chassisdeel en installatie van een speaker chassisdeel is nog het nodige materiaal vervangen zoals een defecte brugcel en twee kortgesloten elko's in de min voeding. Deze voeding zorgt voor de gloeidraden van de preamp buizen en de biasvoorziening. Na dit alles is de amp volledig genezen verklaart en naar tevredenheid in gebruik genomen.

Dynacord Echocord S65Hier nog een mooi voorbeeld van schijnveiligheid. Deze Echocord S65 leek aan de buitenkant te zijn omgebouwd naar randaarde dmv een euro chassisdeel.

Eenmaal aan de binnenzijde gekeken bleek de randaarde helemaal niet te zijn aangesloten wat ook hier de valse indruk heeft gewekt met een veilig apparaat te maken te hebben.

Met dit soort ondoordachte aktie's kun je een leven op je geweten hebben en daarvoor ook aansprakelijk gesteld worden, dat schijnt men helaas wel eens te vergeten.

terug naar het menu