Afgebroken tip?Het gebeurt iedereen wel eens natuurlijk. Zonder na te denken loop je te ver van de versterker vandaan en wordt je teruggefloten door de kabel.
Dat fluiten gaat de kabel niet goed af en betekend meestal einde verhaal voor de jackplug die dan gedeeltelijk achterblijft in het chassisdeel. Niet zo'n ramp want het chassisdeel is meestal wel eenvoudig te vervangen. Heb je echter een amp waar alles op de print zit zoals hieronder heb je wat meer werk dan een chassisdeel uitschroeven. Ook is goed te zien dat het chassisdeel een zijwaartse ruk voor zijn kiezen heeft gehad.

In zo'n geval zal de hele print gelicht moeten worden om het chassisdeel te kunnen vervangen.

Na het kantelen van de print rest nog het uitsolderen en vervangen door een nieuw exemplaar of je maakt het chassisdeel gewoon open om de restanten te verwijderen.

Het plastic afdekkapje is vastgezet door de pennetjes te smelten, een soort warm geklonken verbinding dus. Het dekseltje is voorzichtig te verwijderen door de gesmolten topjes af te breken.

Onder zie je dat het restant van de jackplug, het zogenaamde eikeltje in zijn keeltje is blijven steken. Een andere kabel wordt dan iets teveel van het goede en kan er gewoon niet meer bij.

Na het verwijderen van de stukjes check je of er weer een plug in kan en de schakelaar goed functioneerd. Als dat allemaal goed gaat kan het dekseltje er weer opgelijmt worden en het chassisdeel weer worden teruggesoldeerd. Inbouwen in omgekeerde volgorde heet dat toch?

terug naar het menu