Herstel JVC RX-ES1s


Van een bevriende relatie het verzoek deze receiver na te kijken.

De klacht was - in tegenstelling tot de oplossing - eenvoudig, doet niets meer en stinkt.

Na verwijderen van de kast eerst maar eens aan de voedingslijnen gemeten. Hierbij werd al snel duidelijk dat de voedingszekering het loodje had gelegd. Bij meting op de bruggelijkrichter bleek er achter de brug een forse sluiting in de schakeling te zitten.

Hieronder is de opbouw van het apparaat te zien. Aan de linkerzijde bevinden zich vijf identieke power modules (de rechthoekige blikken doosjes links onder). Deze modules leveren maar liefst 100 Watt per kanaal bij een maximale harmonische vervorming van 0,8%. Aan de rechterzijde zie je de voedingstrafo met op de print in het midden de spanningsregelaars. Het digital input board zie je aan de linker achterzijde zwevend boven de print met de powermodules. Daar tussenin in het midden het digital output board met de scart aansluitingen.

Om het amplifier board met de vijf modules te kunnen bereiken moeten eerst het voorfront, het DC power supply board en het digital input board worden verwijderd.

Gelukkig is er rekening gehouden met eventuele service werkzaamheden en is alles met stekkers uitgevoerd. Dit is namelijk niet altijd het geval

Nu het amplifier board is verwijderd kan het onderzoek naar de sluiting beginnen.

Het vermoeden bestond dat één of meer van de powermodules sluiting had. Om de kortgesloten module te vinden moeten deze één voor één verwijderd worden omdat ze op de print parallel staan. Er is geen mogelijkheid onderbrekingen te maken dus is uitsolderen de enige methode. Onder is de defecte module gelokaliseerd en verwijderd. De twee spoelen (grijze cilinders) zullen later nog voor problemen zorgen.

In dit geval waren de eindtransistoren volledig kortgesloten. Deze zijn onder het losse driverprintje op een koelplaat gesoldeerd. Om deze transistoren los te solderen is wel wat meer nodig dan een soldeerboutje. Met twee bouten van 50Watt elk is het net te doen. Na het vervangen van de eindtransistoren kan het driverprintje weer terug worden geplaatst en kan de module weer in elkaar worden gezet.

Voor de module weer op het amplifier board terug gesoldeerd kan worden is een onderzoek nodig van de materialen welke onder de module zitten. De spoelen hieronder afgebeeld hebben toch een draaddikte van 0,8 mm maar zijn verbrand als luciferhoutjes.

Omdat nieuwe bestellen geen optie was zijn de spoelen netjes overgewikkeld op een iets dunner boortje Hiermee bereik je dat de windingen goed strak om de kern komen te zitten.

Na dit avontuur gaan we toch liever maar weer over op de buizenversterkers!

terug naar het menu